Huang Weicheng EWES Asia Pacific

Nyanställd på EWES
Möt den erfarne fjäderteknikern Huang Weicheng

Automotive-marknaden i Asien går bra. Så bra att vi möter kundernas behov och har anställt vår förste fjädertekniker utanför Sveriges gränser. Säg hej till den kunnige fjäderspecialisten Huang.

Med över 40 års erfarenhet av fjäderteknik är Huang Weicheng en betydelsefull kollega i vår satsning mot automotive-marknaden i Asien. Faktum är att Huang är EWES förste fjädertekniker utanför Sveriges gränser. Huang inte bara jobbar med fjädrar han älskar fjädrar så till den milda grad att de även är hans hobby. 

Huang – kan du berätta om din resa inom fjädertillverkning?
På 1980-talet fick jag jobb som lärling i en statlig fjäderfabrik. Jag fick lära mig att ställa maskiner för många olika fjädertyper och jag lärde mig snabbt – så snabbt att jag fick avsluta utbildningen ett halvår tidigare än beräknat. Efter ungefär tre år så blev jag befordrad till teknikernas yngste teamledare.

Under 1990-talet arbetade jag i Hongkong. Först var jag maskinställare men efter några år så blev jag ansvarig för att utbilda teknikerna. I arbetsuppgifterna ingick också att koordinera och kommunicera med kunder rörande den dagliga produktionen, tekniken och kvaliteten.

Från slutet av 1990-talet fram till 2017 så var min titel ingenjörschef men jag jobbade också som chef på produktions- och kvalitetsavdelningen. I jobbet ingick att granska kundernas ritningar, göra prover och funktionstesta monteringsdelarna. Jag fick också analysera grundorsaken till defekta fjädrar och hitta lösningar på problemet.

Är din familj lika fjädertokiga som du?
Jag lever i ett generationsboende tillsammans med min fru, min dotter och min mamma.
Min fru heter Huang Guanjuan och har också arbetat i fjäderindustrin i mer än 20 år. År 2010 avlade hon examen för administrationsledning på Sun Yat-sen University.

Min dotter, Huang Xinyi, har grundexamen för internationell ekonomi och handel. Nu arbetar hon i ett handelsföretag i Guangzhou.

Min mamma är 91 år och kan hittills ta hand om sig själv.